Utbildningar i fodersäkerhet
Gemensamma VFK-utbildningar
SVA:s Enhet för Kemi, Miljö och Fodersäkerhet utformar årligen en utbildning i fodersäkerhet som riktar sig i första hand till fodersäkerhetsansvariga vid VFK-anslutna företag. Inbjudan och program för utbildningen skickas ut till VFK:s medlemsföretag.
Program vid tidigare utbildningar
2009
2008 (för mejerier)
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
Utbildningar för enskilda företag
På önskemål ges utbildningar till personalen vid enskilda företag. Program sätts ihop tillsammans med beställaren och exempel på ämnen som kan ingå är:
Fodersäkerhet
Mikrobiella, kemiska och fysikaliska risker i foder och fodertillverkning
Säkerställande av fodersäkerhet med hjälp av GMP och HACCP
Lagkrav för foder och foderråvaror
GMP och HACCP, vad är det och hur används det?
Bekämpning av mikroorganismer, främst salmonella
Åtgärder vid förhöjda halter av oönskade kemiska ämnen
Analys av foder, vilka analyser ska man köra och vad betyder resultaten
Om fodersäkerhetsarbete internationellt och i Sverige
Riskmoment vid produktion av foder och foderråvaror, exempel från "verkligheten"
Fokus på salmonella
Lagstiftning kring salmonella (importkontroll, krav på miljöprovtagning, åtgärder vid påvisad salmonella, värmebehandlingskrav etc.)
Salmonellabakterien (Var finns bakterien? Hur tillväxer/sprids den? Hur farlig är den? Hur blir man av med den?)
Salmonellaprovtagning i miljö och process, teori och praktiskt exempel
Vanliga orsaker till salmonellaproblem vid foderanläggningar
Utbildningar i hygienrutiner vid transport av foder och foderråvaror
SVA har tagit fram ett utbildningsmaterial om foderhygien vid transport av foder och foderråvaror, anpassat för åkerier och chaufförer (torra och blöta fodermedel och foderråvaror). VFK:s medlemmar kan köpa en presentation av materialet och har sedan möjligheten att med hjälp av ett presentationsmaterial vidareförmedla informationen till chaufförer och anställda. Förhandsvisning av materialet finns här.